Красотата на Калофер

Създаден около XVII в.

Калоферски мъжки манастир “Рождество Богородично”

Мъжкият калоферски манастир “Рождество Богородично” всъщност от 1954г. е девически, но местните все още продължават да го наричат със старото му име. Няма точни данни относно датата на неговото създаване, но се знае, че през 1877г. по време на Руско-турската война, той е бил разрушен до основи.

След освобождението манастирът е издигнат отново през 1881г. От тогава той бива реставриран няколко пъти и се превръща в християнски и исторически паметник. Днес той продължава да действа като девически манастир и е отворен за туристи.

райско място за разходка

Екопътека "Бяла река"

Тя несъмнено е една от най-красивите и лесно проходими екопътеки в цяла България. Началото ѝ се намира на около 250м. от манастира “Рождество Богородично” и е дълга 1830 м. Изключително подходяща е за семейства с деца и за хора, които обичат да се наслаждават на природата.

Голяма част от маршрута минава по стабилни дървени мостчета, които правят разходката още по-интересна.  Преминаването по цялата пътека отнема не повече от 2 часа в спокоен ход.

Исторически паметник

Mемориален комплекс "Христо Ботев"

Тези от вас, които искат да се разходят и до града, могат да посетят мемориалния комплекс , направен в чест на българския революционер. Паметникът се намира над градския площад и разкрива неповторима гледка на цял Калофер. Мемориалът представлява 25 метрова гранитна фигура на Христо Ботев.

В близост до него е направена композицията в чест на всички участници в неговата чета. На стъпалата,  които водят към мемориала има изобразен 3 метров гранитен релеф на български лъв, а на няколко километра от там се намира и къщата на Ботев, която е превърната в национален музей.

Вила "Бяла река"

Организирай си прекрасно преживяване с твоите приятели, колеги или семейство в уюта на вила “Бяла река”.